logo

Aprofitar els locals per a pisos accessibles

Local convertit en llarEns acomiadem de l’any amb una reflexió: contínuament estem buscant i adaptant habitatges per la gent gran, més accessibles i còmodes pel seu dia a dia, per exemple, posant ascensors. No obstant, hi ha moltíssimes plantes baixes buides, amb jardí o patís al darrere, els quals podrien transformar-se perfectament en acollidors lofts o apartaments que, amb una mica d’imaginació, s’hi podria fer un habitatge social.

Cert és que abans de posar-nos a fer una rehabilitació s’ha de comprova si el local es pot convertir legalment en una casa. Com? T’ho expliquem:

  1. Normativa urbanística de l’Ajuntament Municipal: és necessari fer una visita al servei tècnic d’arquitectura i urbanisme de l’Ajuntament del municipi per verificar que les condicions es donen. Has de tenir en compte que, a vegades,  varien d’un municipi a un altre.
  2. Estatuts de la Comunitat de Propietaris: abans de reconstruir, s’ha de verificar que no hi hagi cap estatut de la comunitat de propietaris que prohibeixi estrictament convertir el local comercial en habitatge. Si no ho fa, per part de la Llei, tens plena llibertat!
  3. Codi Tècnic d’Edificació (CTE): és un altre requisit que la nova llar ha de complir, especialment el relacionat amb les condicions d’habilitat i accés al immoble.

Però segur que entre els més de 15.000 establiments que han tancat, la majoria es poden aprofitar. I un cop ho hagis fet, t’has de preocupar de les següents gestions:

–          Realitzar les noves escriptures davant de notari portar-les al registre de propietat.

–          Tramitar la cèdula d’habitabilitat.

–          Comunicació de la variació del valor cadastral: s’ha de fer una declaració en el Cadastre de Catalunya perquè el rebut de l’IBI sigui el que toqui.

I dit això, a gaudir! :)

Leave a Reply

*

captcha *

Translate »